Údržba a čištění vlněných koberců

Aby koberec zůstal krásný a čistý, vyžaduje údržbu a čištění. Bojíte se poničení? Rádi vám poradíme, jak na to.

Údržba vlněných koberců

Vlna je přírodní materiál a díky jejím vlastnostem mají vlněné koberce vysokou životnost, jsou odolné a nehořlavé. Struktura vlněných vláken udržuje nečistoty a prach na povrchu vlákna, a tím tak napomáhá snadnějšímu odstranění nečistot při pravidelné údržbě.

U vlněného koberce si ale musíme dát pozor na následující problémy:

  1. Většina čisticích prostředků, určených pro syntetické koberce, není vhodná pro čištění a údržbu vlněných koberců. Pokud obsahují navíc bělicí přísady a optické zjasňovače, může dojít jejich použitím k poškození vlněného koberce.
  2. Vlna je schopná absorbovat velké množství vody oproti syntetickým materiálům. Vysychání vlněných koberců trvá delší dobu, může dojít ke smršťování koberců. Proto je důležité při čištění vlněné koberce nepromáčet, ale naopak co nejvíce vody z koberce dostat pryč.
  3. Vlněné koberce jsou náchylné ke změnám zabarvení, proto by se neměly vystavovat přímému slunečnímu záření, a to ani při sušení po mokrém čištění.
  4. Koberce z vlny jsou náchylné vůči vysokým teplotám, proto při použití horké vody může dojít k jejich smršťování nebo k poškození vlákna koberce.

 

Čištění vlněných koberců

Vlněné koberce by měly být pravidelně vysávány alespoň 1-2 x týdně. Ideální je však suché vysávání častěji, pokud koberec používáme často, tak klidně i každý den. Suchým vysáváním odstraníme pevné nečistoty a prach, což zabrání dalšímu možnému znečištění koberce, prodloužíme tak intervaly mezi důkladným mokrým čištěním.
Suché vysávání můžeme provádět i vysavačem s rotačním kartáčem, ale musíme si dávat pozor, aby nedošlo k poškození koberce, je proto vhodnější nastavit kartáč výše, aby se koberce dotýkal pouze mírně. Vysavač s rotačním kartáčem napomáhá důkladnějšímu odstranění nečistot i z hloubky koberce.
Při použití čisticích prostředků je důležité použít takové, které jsou přímo určeny pro vlněné koberce. Příliš kyselé přípravky mohou způsobit poškození vláken nebo poškození zabarvení koberce, alkalické prostředky mohou způsobit zhnědnutí vláken koberce. Vhodné čisticí prostředky by měly být pH neutrální a neměly by obsahovat ani žádná bělidla, barviva nebo optické zjasňovače.

Důkladné čištění vlněných koberců by mělo být prováděno alespoň 1 x za dva roky. Doporučujeme provádět čištění profesionálními firmami, které mají odpovídající technické vybavení i vhodné čisticí prostředky a odstraňovače starých skvrn. Jen tak dosáhneme

maximálního odsátí čisticího roztoku a zamezíme vysokému promáčení koberce a následnému možnému vzniku plísní v koberci.

 

Odstraňování skvrn z vlněných koberců

V případě vzniku skvrny musíme jednat co nejrychleji a skvrnu neprodleně odstranit. Skvrnu odsajeme co nejvíce čistou utěrkou. Poté zbytek skvrny odstraníme přiložením a zatížením čisté bavlněné utěrky, kterou namočíme ve vlažné vodě, nebo použijeme roztok složený ze tří dílů vody a jednoho dílu bílého octa (nepoužívejte běžný ocet, který může obsahovat barviva). Po odstranění skvrny místo vysušíme přiložením čisté suché utěrky.

Vytvořeno