Péče o nábytek a doplňky od společnosti Vipp

Poradíme vám, jak správně pečovat o produkty Vipp.

Nerezová ocel

Nerezovou ocel udržujte v čistotě a suchu. Pokud voda, tuky či čisticí prostředky nebudou odstraněny relativně rychle, mohou na nerezové oceli trvale zůstat skvrny.
Nepoužívejte chlorové ani abrazivní čisticí prostředky, které by mohly poškodit povrch. Při dodržení výše uvedených pokynů si nerezový povrch uchová svůj krásný vzhled po mnoho let.

Mastné skvrny
K odstranění mastných skvrn použijte líh nebo čisticí prostředek na sklo. Potom postupujte podle pokynů pro pravidelnou údržbu.

Vápenné skvrny
Povrch vyčistěte teplou vodou a jemným saponátem. Trocha manuálního úsilí při odstraňování skvrn velmi pomůže, vyhněte se však použití hadříků a houbiček, které by mohly povrch poškrábat. Povrch otřete a namočte jej octem nebo jej na 30-60 minut přikryjte papírovým ubrouskem namočeným v octu.

Těžko odstranitelné skvrny a rez
Těžko odstranitelné skvrny a rez je možné odstranit opatrným čištěním mírně abrazivním čisticím prostředkem vhodným pro nerezovou ocel. Čištění musí odpovídat struktuře leštěného povrchu. Upozorňujeme, že tento postup může změnit původní leštění povrchu.

K péči o všechny typy nerezové oceli doporučujeme použít plechovku oleje Vipp pro péči o ocelové povrchy a jejich ochranu.

Práškově lakované povrchy

Práškově lakované povrchy udržujte v čistotě a suchu.

Lehké čištění hladkých (bílých) a hrubých (černých) práškově lakovaných povrchů
K lehkému čištění např. od mastných skvrn použijte nežmolkující hadřík nebo měkký kartáček a čisticí prostředek na sklo. Otřete nežmolkujícím hadříkem. K silnějšímu čištění použijte nežmolkující hadřík nebo měkký kartáček s teplou vodou a jemným saponátem. Pro usnadnění čištění vyjměte gumové části.

Vápenné skvrny
K odstranění vápenných skvrn použijte nežmolkující hadřík nebo měkký kartáček a čisticí prostředek na sklo. Potom povrch namočte octem nebo jej na 30-60 minut přikryjte papírovým ubrouskem namočeným v octu. 

Silikonové podložky
Silikonové podložky Vipp, například u prostírání Vipp130 nebo podnosu Vipp272, doporučujeme prát v pračce maximálně na 95 stupňů. Před položením zpět na výrobek nebo povrch nechte podložky důkladně oschnout. 

Další silikonové a gumové části
K pravidelnému čištění silikonových a gumových částí použijte teplou vodu a jemný saponát. Před opětovnou montáží nechte části důkladně oschnout.
Pro lepší vzhled a těsnění povrchu, naneste silikonový sprej. Nadbytečný olej otřete nežmolkujícím hadříkem.

Odmítnutí odpovědnosti: Změna barvy způsobená gumovými a silikonovými povrchy
Všechny gumové a silikonové povrchy výrobků Vipp jsou zkoušeny a schváleny z hlediska pouštění barvy. Mějte však na paměti, že při položení mokrého nebo vlhkého gumového nebo silikonového povrchu na organický povrch, jako je například dřevo, může k obarvení dojít. Za tyto typy pouštění barvy nenese společnost Vipp odpovědnost.  

Plast

K pravidelnému čištění plastových částí použijte teplou vodu a jemný saponát. Před opětovnou montáží nechte části důkladně oschnout.
Pro lepší vzhled a těsnění povrchu naneste silikonový sprej. Nadbytečný olej otřete nežmolkujícím hadříkem. 

Keramika

Pravidelné čištění: Pravidelné čištění keramiky značky Vipp doporučujeme provádět umytím výrobků ručně nebo v myčce nádobí. Skvrny od kávy, čaje, rtěnky, apod. je třeba odstranit poměrně rychle, aby nedošlo k zanechání trvalých stop.

Těžko odstranitelné skvrny
K odstranění odolných skvrn, které nepustí v myčce nádobí, doporučujeme následující postup:

  1. Umyjte výrobek jako obvykle, aby byly z povrchu odstraněny všechny kapaliny a skvrny.
  2. Umíchejte pastu ze stejných množství jedlé sody, vody, bílého octa a soli.
  3. Ujistěte se, že znečištěné části výrobku jsou mokré.
  4. Měkkým hadříkem naneste pastu na výrobek a drhněte až do odstranění skvrny.

Omezení použití
Dbejte na to, abyste keramické výrobky nedávali do trouby přímo z lednice, mohlo by dojít k popraskání povrchu.
Vzhledem k tenké stěně keramiky mohou výrobky, které obsahují například horké nápoje, být na omak horké. Hrnky doporučujeme nenaplňovat úplně, aby se povrch příliš nezahříval. 

Nápojové sklenice

Nápojové sklenice Vipp doporučujeme mýt v myčce nádobí nebo v ruce.

Mytí v myčce nádobí
Při vkládání nápojových sklenic do myčky nádobí si počínejte opatrně, při položení těžších kusů na sklenici by sklenice mohla prasknout. Aby u sklenic nedošlo k pouštění barvy, přidejte do zásobníku myčky malé množství bílého octa.

Mytí v ruce
Napusťte dřez horkou vodou a přidejte do ní několik kapek saponátu na nádobí. Sklenici jemně omyjte houbičkou a pečlivě opláchněte. Sklenici nechte oschnout dnem vzhůru.

Důkladné čištění usazenin na sklenicích
Chcete-li ze sklenic odstranit nános usazenin, napusťte dřez teplou vodou a přidejte dva kalíšky bílého octa. Vložte sklenice do teplé vody s octem a nechte je 20 minut máčet. Sklenice opláchněte. Jsou-li na sklenicích stále zbytky usazenin, nasypte na sklenici jedlou sodu a jemně vydrhněte houbičkou. Pečlivě opláchněte a nechte sklenice oschnout. 

Ručníky a utěrky

Pro dosažení optimální absorpce vody doporučujeme utěrku či ručník Vipp před prvním použitím namočit alespoň na 12 hodin do studené vody bez saponátu. Potom je vyperte při doporučené teplotě. Pokyny k praní najdete na pásku na utěrce či ručníku.
Nepoužívejte bělení ani suché čištění. Upozorňujeme, že chemické přípravky na barvení vlasů, bělení, apod. mohou na textilu zanechat trvalé skvrny.

Deska koupelnového modulu 

Většinu usazenin a skvrn lze odstranit pomocí vlhkého hadříku s jemným krémovým čističem nebo běžným domácím odmašťovačem. Přetrvávající skvrny můžete odstranit pomocí plastové drátěnky, kterou skvrnu vydrhnete krouživými pohyby s použitím saponátu nebo čisticího prostředku na bázi čpavku. Nezapomeňte čas od času vyčistit celý povrch, aby nedošlo k nepravidelnostem vzhledu. 

Na povrch nepoužívejte aceton, terpentýn ani jiné silné chemikálie, mohlo by dojít k trvalému poškození. Po 5-10 letech používání bude vaše deska možná potřebovat odborné vyleštění, aby získala původní vzhled. 

Keramické plochy

K lehkému čištění používejte hadřík, teplou vodu a jemný saponát. K důkladnějšímu čištění odolných skvrn použijte hrubší houbičku.

Vnitřní koše

Vnitřní koše doporučujeme čistit dvakrát ročně následujícím postupem.

  1. Vyjměte vnitřní koš z pedálového koše Vipp.
  2. Pomocí kartáčku nebo houbičky vyčistěte vnitřní koš horkou vodou a čisticím prostředkem pro domácnost vhodným na pozinkované ocelové povrchy.
  3. Nadbytečný čisticí prostředek opláchněte vodou.
  4. Před umístěním zpět do pedálového koše Vipp nechte vnitřní koš vyschnout.

Upozorňujeme, že použití pedálového koše Vipp jako koše na pleny by mohlo způsobit poškození pozinkovaného povrchu vnitřního koše. Problémy se zápachem je možné zmírnit umístěním nádoby s octem do koše na cca 1 den.
Nedoporučujeme nechávat v koši po delší dobu vlhký odpad.
Pokud pozinkovaná ocel vnitřního koše začne korodovat, získá šedobílou barvu a povrch již nebude hladký. To je u pozinkovaných povrchů běžné a nelze tomu zabránit. Tyto stavy se nepokoušejte čistit, došlo by k poškození povrchu.

Kůže

Kůži na pohovce Vipp doporučujeme ošetřovat, aby byl zajištěn její dlouhotrvající a příjemný vzhled po mnoho dalších let. K zachování přirozené krásy kůže po celé generace vám pomůže několik jednoduchých tipů.

Ošetřování kůže
K optimálnímu ošetřování kožených povrchů doporučujeme dodržovat následující pokyny.

  • Nevystavujte kůži přímému slunečnímu svitu nebo extrémnímu horku.
  • Čistěte ji pěnou z mýdlových vloček pro běžný domácí úklid.
  • Kůži nenamáčejte.
  • Chraňte kůži před kontaktem s ostrými předměty.
  • Rozlité kapaliny vysajte čistým suchým hadříkem.
  • K pravidelnému odstraňování prachu používejte vysavač s měkkým kartáčovým nástavcem.
  • Nepoužívejte saponáty, čpavek, oleje, leštidla, laky, apod.

Čištění mýdlovými vločkami

  1. Na litr horké vody použijte ½ decilitru mýdlových vloček. Mýdlové vločky rozmíchejte ve vodě.
  2. Jakmile voda dosáhne pokojové teploty, naneste pěnu měkkým hadříkem na celý povrch kůže. Použijte pouze pěnu, ne vodu, a dbejte na to, aby se kůže nepromáčela.
  3. Když je kůže suchá, vyleštěte ji měkkým suchým bavlněným hadříkem.

Vnitřní vak chlebovky a koše na prádlo

Nejsou-li žádné stopy plísně, pere se vnitřní vak chlebovky při teplotě 40 stupňů. V případě známek plísně je třeba vyprat bavlněný vak při teplotě 95 stupňů. Teplota 95 stupňů odstraní veškeré spory plísní. Lze sušit v sušičce.
Vnitřní vak koše na prádlo by se měl prát při teplotě 40-60 stupňů.

 

Zde můžete stáhnout Péče o nábytek Vipp ve formátu PDF.

Vytvořeno