Základní informace o kůžích

Budete kupovat nebo už máte nábytek či doplňky společnosti polstrované kůží?

Připravili jsme si pro vás stručné informace, jak od sebe jednotlivé druhy kůže rozpoznat, jaké jsou jejich vlastnosti, jak se zpracovávají a také jak o ně pravidelně pečovat.

 

Kůže je materiál, který promlouvá přímo ke smyslům

Voní, vydává zvuky, je příjemná na dotek a krásná na pohled. Kůže s léty vyzrává a rozvíjí svůj vlastní charakter. Kvalita kůže začíná na pastvě, kde jsou zvířata chována na čerstvém vzduchu a mají zdravou, vydatnou, vyváženu stravou.

Drahé kůže jsou jemnější

Kůže je zvláštní: Čím vyšší má kvalitu, a je tudíž dražší, tím je zpravidla daleko jemnější. Je to tím, že kůži zesiluje jakékoli ochranné ošetření během výrobního procesu (například při aplikaci vrstvy pigmentu).

Přírodní kůže, na kterou nebyl použit žádný pigment, je nejluxusnější a nejdražší. Je nejpříjemnější na dotek. Ale může se rychleji vysušit, vyblednout nebo oslabit. Kontakt s pokožkou je nejpatrnější na místech, kde k němu dochází nejčastěji, skvrny se těžko odstraňují a tato kůže vyžaduje víc péče než jiné typy. Přírodní kůže musí být proto chráněna proti přímému vystavení slunci nebo halogenovému osvětlení.

Zpracovávání kůže

Většina kůží, které se použijí na kožený nábytek, pochází z dobytka poraženého na jatkách, a jde tudíž o druhotné využití. To znamená, že žádná zvířata nejsou porážena pouze kvůli výrobě koženého čalounění.

Kůže jsou posílány do koželužny, kde jsou vyčištěny a pak se louží ve vápenné nebo alkalické lázni, což jsou dva chemické způsoby odstranění chlupů. Pak se surové kůže rozdělí na méně hodnotnou štípenkovou kůži (spodní strana) a vysoce kvalitní kůži top-grain (svrchní strana). Kůže top-grain se používá pro kožené čalounění vysoké kvality.

Po dalším čištění se kůže vyčiní v sudu. Činění konzervuje bílkovinná vlákna v kůži a chrání ji před hnilobou. Většina kůží se činí rostlinnými roztoky (jádrová a nubuková useň), ale většina je vyčiněna solemi chromu. Dříve se používal škodlivý chrom VI, ale nyní koželuhové používají přijatelnější chrom III.

Po vyčinění se useň barví a pak suší a mechanicky rozmělňuje, aby byla měkká a hladká. Vyčiněná kůže pak prochází dalším zpracováním podle typu usně. Pokud je povrch opískován nebo vyleštěn, jedná se o nubukovou useň. Pokud je naopak na useň nanesena vrstva barvy, nazývá se pigmentovanou nebo lakovanou usní.

Různé druhy usní

Anilinová useň (přírodní useň) má většinou jasně viditelný zrnitý vzor, i kdyby vodou ředitelná barviva prostoupila celou kůží. Na povrch usně není nanášeno žádné barvivo, takže jsou vidět všechny přírodní varianty struktury a barvy. Přírodní kůže dobře dýchá, ale snadno vstřebává pot, lidský tuk, kosmetiku a špínu a také snadno bledne. Nezbytné je pravidelné čištění a péče.

Nubuková useň je kůže top-grain (z „vnější strany“), která je vyleštěná. Má podobné vlastnosti jako přírodní kůže. Je měkká, rychle se zahřívá a je velmi jemná. Její porost a přirozené vlastnosti se leštěním poněkud srovnají. Nubuková useň získává používáním typickou patinu a také podléhá blednutí.

Jádrová useň je zrnitá kravská kůže, u které je zrnitá strana navoskovaná a pak vyleštěná. Používá se především na sedadla a opěradla židlí.

 

Typy usní a jejich vlastnosti

Typ usně

Vlastnosti

Jak je jemná

Požadovaná péče

Na co se hodí

Anilinová useň, přírodní kůže

Měkká, teplá, luxusní, hladká, aktivně dýchá, rychle se zahřeje na tělesnou teplotu, nejvyšší kvalita

Bledne, špiní se, během let může získat patinu

Pravidelná péče
(asi dvakrát ročně)

Vysoká míra pohodlí, šetrné zacházení

Nubuková useň

Měkká, teplá, hladká, rychle se zahřeje na tělesnou teplotu, velmi dobrá kvalita

Špiní se, bledne, během let se může zamastit (patina)

Pravidelná péče
(Dvakrát až třikrát ročně)

Nehodí se na pravidelně používané povrchy; pokud se používá na namáhané části a hlavní část nábytku, musí být označena jako štípenková

Jádrová useň

Dobrá odolnost vůči světlu, pomalu se zahřívá, mírně prodyšná

Méně citlivá

Stačí málo

Často se používá jako samonosná kůže (bez vycpávky) u opěradel nebo sedadel židlí

 

Příroda se projeví sama

Zvířata, jejichž kůže se nakonec použije na čalounění nábytku, žijí ve velmi rozdílných podmínkách. Život dobytka se dá zejména snadno vysledovat na velkých čalouněných kusech nábytku: bitky o nadvládu, paraziti, zranění, k nimž došlo v kravínech nebo na pastvinách, škrábance od trnů a ohrad, značkování a záhyby na krku zanechávají někdy na čalounění stopy.

Víc takových znaků bude vidět, pokud zvíře žilo převážně v přírodě (venku na pastvině a nikoli jen v kravíně). Proto se rozlišuje mezi kůží z domestikovaných zvířat (chovaných v kravíně) a kůží z přírody. Tyto rozdíly ve způsobu života zvířete nemají vliv na trvanlivost koženého nábytku. K tomuto přírodnímu materiálu neodmyslitelně patří zvrásnění používané kůže.

 

Čištění a péče

Pro pravidelnou péči o kožené produkty využijte set pro údržbu i čištění Keralux pro jednotlivé kůže.

Zde si můžete stáhnout celý článek o kůžích ve formátu PDF.

Vytvořeno