Výstava Moniky a Marty Abbott - Dočasné formy

V Galerii probíhala výstava Moniky a Marty Abbott.

Obě autorky, jak už jejich jméno napovídá, spojuje pouto mateřské. Vystudovaná právnička Monika Abbott odešla v 70. letech za svým manželem do Holandska, kde se začala věnovat malířství. Pak se ale odstěhovala za druhým manželem do USA, kde se naplno rozvinula její malířská kariéra. Nikdy však nezanevřela na český původ. Kromě Prahy vystavovala např. v Pittsburghu a New Yorku, kde pomáhala s výstavou gotického umění v Metropolitním muzeu. Velmi pyšná je na velkou výstavu v Galerii Mánes (2005). Byl jí věnován jeden díl dokumentárního seriálu České televize - Čtyři z New Yorku.

Její dcera, Marta Alexandra Abbott, se narodila v Amsterdamu a vyrůstala mezi Connecticutem a Prahou, stala se Američankou, ale usadila se až v Itálii. Studovala malířství, kresbu, restaurování umění a květinové návrhářství/výzdobu. Odmala byla fascinována přírodou a květinami obzvlášť. Neutuchající zájem o floristiku se odráží v jejích obrazech, kde se snaží zachytit koloběh života květin, zdokumentovat a zachovat jejich půvab v čistých botanických formách.

Výstava Dočasné formy pojednávala o křehké a zároveň silné kráse botanických forem v různých etapách jejich životních cyklů, o počátku a konci, o vzepětí a úpadku. Ale také o propojení dvou generací a sledování společných kořenů.

Vytvořeno