Údržba koberců

Jak vyčistit špinavý koberec? Pouští koberec chlup?

ČIŠTĚNÍ SKVRN NA VLNĚNÝCH KOBERCÍCH (100% vlna)

Vzniklou skvrnu co nejrychleji odsát čistou papírovou utěrkou. Poté přiložit čistou bavlněnou utěrku namočenou ve vlažné vodě nebo v roztoku smíchaném z vody a malého množství neutrálního čisticího prostředku (neutrální pH). Po odstranění skvrny místo vysušit přiloženou čistou suchou utěrkou.

Barva na olejové bázi
Použít hadřík navlhčený v acetonu, terpentýnu nebo benzenu. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení). Pokud skvrna přetrvává, opakovat postup s pětinásobně zředěným roztokem.

Čaj / čokoláda / džem / džus / káva / mléko / ovoce / sladkosti / sirup / zelenina
Omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení). Pokud skvrna přetrvává, opakovat postup s pětinásobně zředěným roztokem. Nevyvíjet příliš vysoký tlak. Dokončení čistění pomocí čisté vody.

Inkoust / kuličkové pero
Odstranění čistým metylalkoholem. Pokud nepomůže, použít hadřík navlhčený v acetonu, terpentýnu nebo benzenu. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení).

Kosmetika / krém na boty
Velice pečlivě vyčistit jemným hadříkem navlhčeným v acetonu, terpentýnu nebo benzenu. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení).

Krev
Krev omýt čistou studenou vodou. Pokud nepomůže, omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení).

Lak na nehty
Postříkat skvrnu odlakovačem na nehty. Pokud skvrna přetrvává, použít hadřík navlhčený v acetonu, terpentýnu nebo benzenu. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení).

Lihoviny
Skvrnu co nejvíce odsát savým papírem. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem a vyčistit rozředěným denaturovaným lihem.

Moč
Smíchat jeden díl bezbarvého octa se dvěma díly vody. Při čištění roztokem použít suchý hadřík jako podklad. Odstranění zředěného octa pomocí vlhkých a suchých hadříků.

Olej
Velice pečlivě vyčistit jemným hadříkem navlhčeným v acetonu, terpentýnu nebo benzenu. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení).

Tráva
Omýt vlažnou vodou, popřípadě s přídavkem pH neutrálního čisticího přípravku.

Tuk
Použít hadřík navlhčený v acetonu, terpentýnu nebo benzenu. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení).

Víno
Skvrnu co nejvíce odsát savým papírem. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem a vyčistit rozředěným denaturovaným lihem.

Vosk
Prudké ochlazení vosku kostkami ledu v plastovém sáčku. Poté rozlomit a opatrně odstranit volné kousky. Nebo položit na vosk bílý savý papír a přiložit horkou žehličku. Pokud nepomůže, použít hadřík navlhčený v acetonu, terpentýnu nebo benzenu. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení).

Žvýkačka
Prudké ochlazení vosku kostkami ledu v plastovém sáčku. Poté rozlomit a opatrně odstranit volné kousky. Pokud nepomůže, použít hadřík navlhčený v acetonu, terpentýnu nebo benzenu. Poté omýt pH neutrálním čisticím prostředkem zředěným ve vlažné vodě (postup dle návodu na balení).

 

Charakteristickou vlastností vlněných koberců nebo koberců s velkým podílem vlny je pouštění drobných chloupků, které je nutné často vysávat. Tato vlastnost přetrvává přibližně po dobu 6 měsíců a není to vada koberce. Po čase se línání vlny ustálí. 

 

ÚDRŽBA KOBERCŮ S VYSOKÝM PODÍLEM VISKÓZY

Pro běžné čištění postačí koberec vytřepat, aby se uvolnila špína a drobné nečistoty. Koberec vždy vysávejte vysavačem bez rotačního kartáče.

Vlhká místa urychleně vysušte. Použijte např. fén (pozor na vysoké teploty), aby se urychlil proces sušení. Viskózové vlákno se snadno ničí, pokud je vystaveno vlhku, dochází k jeho sražení a uvolňování barev. Z tohoto důvodu se vyvarujte čištění koberců mokrou cestou a zvolte místo toho cestu suchého čištění pomocí speciálních přípravků.

 

Pokud si nejste jisti a máte strach, že koberec čištěním poničíte, raději nechejte koberec vyčistit specializovanou firmou.

Vytvořeno