Rok 2016 ve světě designu

Rok 2016 je za námi. Co se událo ve světě designu v uplynulém roce?

Design ve světě

Výstava, která rok co rok formuje trendy interiérového designu a představuje nejčerstvější novinky, se pravidelně koná v lednu v Kolíně nad Rýnem. Ta letošní proběhla od 18.1. do 24.1.2016 a na ploše 136 000 m² ji navštívilo necelých 114 tisíc návštěvníků a zúčastnilo se jí 1165 vystavovatelů. V pořadí 69. výstava se bude konat v opět v těch samých místech 16. až 22.1. 2017 s podtitulem Živá kuchyně.

Smutná zpráva obletěla svět poslední březnový den tohoto roku. Ve věku nedožitých 66ti let podlehla v Miami infarktu Zaha Hadid, britská architektka iráckého původu. Jejím prvním realizovaným projektem byla hasičská stanice pro Vitru v roce 1993. Postupem času se propracovala k velkolepým projektům jako stavba centrálního sídla BMW v Lipsku, Maxxi muzeum v Římě, za které stejně jako za budovu Akademie Evelyn Grace získala Sterlingovu cenu. Navrhla pro letní olympiádu v Londýně plavecké centrum, získala ocenění Řádu britského impéria. Jedním z posledním projektů, který před svou předčasnou smrtí stihla dokončit, byl návrh komerčního komplexu pro firmu Penta. Ten by měl v Praze mezi Masarykovým nádražím a Florencí vyrůst v následujících šesti letech.

Design v Česku

V naších luzích a hájích je nejočekávanější designovou akcí roku pražský Designblok, který letos navinul už osmnáctý korálek své účasti. Konal se opět převážně v prostorech holešovického Výstaviště. Stockist byl samozřejmě u toho, pro letošní ročník jsme si připravili instalaci industriálních světel od francouzského výrobce DCW. Absolutním vítězem letošního Designbloku se stal Maxim Velčovský, kterého porota odměnila za instalaci Gigantické slunečnice, které se vznášely nad hlavami návštěvníků. Dalším počinem, kterým vzbudil Maxim Velčovský zájem médií o svou osobu, byla charitativní akce, pro kterou navrhl deset unikátních pivních lahví. Lidem s poškozenou míchou vynesla 1 173 122 korun.

Nejen v Praze se však konají designové přehlídky, podobné akce se konají se s menší tradicí i v Ostravě v industriálním prostředí Dolu Hlubina či v Plzni. Zde se letos konal vůbec první ročník.

Nejoriginálnější akcí roku týkající se interiérového designu byl pražský projekt Squat ID 23 portálu insidecor.cz. Ten oslovil mladé významné české designéry a designérská studia, aby přestavěli pět bytů v historickém domě v Pařížské ulici č. 23. Na projektu se spolupodílelo na desítky partnerů z řad módních návrhářů, výrobců podlahových krytin, květinářů a prodejců interiérového vybavení, do nichž se hrdě počítal i Stockist. Oslovení designéři se inspirovali minimalismem, sportem, Paříží nebo okázalým luxusem a vytvořili tak pro pět fiktivních rodin různých věkových kategorií nové domovy. Návštěvníci měli možnost si projít komentovanou prohlídku, uspořádat si v bytech workshop nebo večerní teambuilding.

Vytvořeno