Péče o produkty společnosti Fritz Hansen

Máte nábytek nebo doplňky Fritz Hansen a nevíte, jak o ně pečovat? Máme pro vás podrobný návod.

KŮŽE A SEMIŠ

Republic of Fritz Hansen nabízí několik různých druhů kůže. Každý druh kůže má své charakteristické vlastnosti, které je dobré znát, než začnete svůj nábytek používat.

Kůže ESSENTIAL (pův. BASIC)
Basic je lehce broušená kůže s jemnozrnným rastrem, který dodává polstrování hladký vzhled. Jedná se o pigmentovanou kůži, která prošla intenzivní povrchovou úpravou, proto je velice odolná i vůči vzniku skvrn. Basic se vyznačuje vysokou stálostí barvy na světle.
Tloušťka cca 1,0-1,2 mm.

Kůže AURA (pův. CLASSIC)
Classic je pevná a odolná kůže. Je pigmentovaná, jemně zrnitá, s poměrně jednotným vzhledem. Mohou se objevit záhyby v namáhaných částech, krční vrásky a jiná přírodní znaménka. Surová kůže prošla intenzivní povrchovou úpravou, proto je pro používání velice praktická a chráněná proti účinkům světla a proti znečištění.
Tloušťka cca 1,4-1,6 mm.

Kůže GRACE (pův. SOFT)
Soft je krásná, měkká, plnozrnná, semianilinová kůže s lehkou povrchovou úpravou. Kůže má hladký povrch a je ideální, pokud chcete přírodní vzhled spojený s dobrou odolností, vysokým pohodlím při sezení a se snadnou údržbou.
Tloušťka cca 1,0-1,2 mm.

Kůže GRACE (pův.ELEGANCE)
Elegance (anilinová kůže) je mimořádná kůže. Má přirozený přírodní povrch lehce ošetřený voskem, na němž jsou viditelná všechna přirozená znaménka. To zvýrazňuje jedinečný charakter kůže a dodává nábytku rustikální půvab. Elegance a další anilinové kůže jsou ve srovnání s pigmentovanou kůží méně odolné vůči nečistotám a snadněji se zašpiní. Kůže se vlivem používání a vystavování světlu časem mění a rychle získává patinu.
Tloušťka cca 1,4-1,6 mm.

Kůže NATURAL
Natural (anilinová kůže) je plnozrnná kůže činěná tříslovinami, vyrobená ze surových kůží nejvyšší kvality. Je to elegantní kůže s přirozeným přírodním povrchem, na němž jsou viditelné všechny přirozené znaky. Rychle získává patinu a časem tmavne.
Tloušťka cca 1,2-1,4 mm.

Kůže RUSTIK (pův.RUSTIC)
Rustic (anilinová kůže) je exkluzivní kůže nejvyšší kvality s přírodním povrchem. Kůže je činěná tříslovinami a neobsahuje chrom. Rustic má přirozený přírodní povrch s přirozenými znaky a lehkou impregnací. Během používání proto světlá a získává patinu. Znaménka viditelná na kůži nejsou vady, ale jedinečné znaky, které na konkrétní kus kůže otiskla příroda.
Tloušťka cca 1,3-1,5 mm.

Kůže EMBRACE (pův.SENSE)
Sense (anilinová kůže) je plnozrnná kůže činěná chromem. Kůže Sense je charakteristická mimořádně měkkým a mírně olejovým povrchem, který je výsledkem speciálního voskování. Na kůži jsou viditelné barevné odchylky, krční vrásky, tukové pruhy a další přirozené znaky, díky nimž získává exkluzivní charakter.
Tloušťka cca 1,0-1,2 mm.

Kůže WHITE
Jedná se o druh měkké, plnozrnné, intenzivně upravované kůže. To znamená, že kůže je velmi odolná a snadněji se udržuje. Kůže White je hladká a měkká na dotek. Povrch této světleji zbarvené kůže se může zdát méně zřetelný, a to kvůli mnoha pigmentům, které se často během barvení používají. Bílá kůže je také náchylnější ke znečištění než jiné barvy.
Tloušťka cca 1,4-1,6 mm.

Kůže OPTICAL WHITE
Kůže Optical White je odolný druh s praktickými vlastnostmi. Kůže je pigmentovaná a má jemné zrno, což znamená, že je viditelná přirozená struktura. Tato kůže byla také ošetřena lehkou povrchovou úpravou, proto je praktická z pohledu uživatele. Bílé zbarvení kůže však znamená větší náchylnost ke vzniku skvrn.
Tloušťka cca 1,4-1,6 mm.

Kůže SUEDE (SEMIŠ)
Suede je druh kůže, u níž se zpracovává vnitřní strana surové kůže. Může se používat na povrchy sedáků a v kombinaci s hladkou kůží. Suede má jemný vlas, který mění barvu a leskne se v závislosti na směru vlasového líce. Na kůži se mohou vyskytovat přirozená znaménka, časem se opotřebovává a vytváří se patina. Suede je leštěný, činěný chromem, barvený anilinem a ošetřený proti nečistotám a působení světla. Tento druh kůže je při sezení velmi pohodlný.
Tloušťka cca 1,9-2,0 mm.

PŘIROZENÉ ZNAKY

  • Typickými přirozenými znaky, které se mohou na různých druzích kůže objevit, jsou:
  • Štípance hmyzu
  • Šrámy
  • Krční vrásky
  • Znaménka krásy
  • Barevné rozdíly mezi jednotlivými surovými kůžemi a dokonce na stejné surové kůži
  • Odchylky přirozeného zrna mezi jednotlivými surovými kůžemi a dokonce na stejné surové kůži
  • Vlasové víry

ÚDRŽBA
Nejlepší údržbou pro všechny druhy kůže od firmy Fritz Hansen je pravidelné vysávání s použitím měkkého kartáče. Nepoužívejte čisticí prostředky a ostré předměty.
Pokud je čištění nezbytné, použijte převařenou vodu s kvalitními přírodními mýdlovými hoblinami. Našlehejte 1 litr vody se 2-3 lžícemi mýdlových vloček a použijte jen pěnu. Naneste pěnu měkkým hadříkem, nechte na nábytku zaschnout a poté kůži důkladně vysušte měkkým bavlněným hadříkem.

POZOR!
Pamatujte prosím, že kvalitní semiš se smí pouze vysávat a NIKDY se na něj nesmí nanášet voda nebo mýdlo.
Prohlédněte si video „Jak udržovat kůži“ zde.

ODSTRAŇOVÁNÍ SKVRN
Společnost Fritz Hansen nedoporučuje používat k odstraňování skvrn jiné prostředky než mýdlové vločky. Na používání invazivnějších čističů se nevztahuje záruka.

VAROVÁNÍ!
Textilní barviva z barevně nestálých oděvů mohou některé druhy kůže s přírodním povrchem (Grace, Natural, Rustik, Embrace, White a Optical White) špinit a kůži trvale zabarvit.
Pamatujte na to prosím předtím, než začnete nábytek polstrovaný těmito kůžemi používat.

TKANINY

Látky používané k polstrování nábytku Republic of Fritz HansenTM pocházejí od předních dánských a mezinárodních dodavatelů.
Kvalita a vlastnosti látek jsou vybírány tak, aby nábytek z nich vyrobený vyhovoval pro soukromé použití, tak i pro veřejné účely (např. kanceláře, hotely a instituce), kde se klade zvláštní důraz na odolnost.

ÚDRŽBA
Pro zachování nejlepšího vzhledu polstrování a prodloužení jeho životnosti je důležité pravidelné čištění a údržba. Prach a nečistoty způsobují opotřebení textilu a snižují jeho samozhášivé vlastnosti.

KAŽDODENNÍ ČIŠTĚNÍ
Nábytek často vysávejte na střední výkon, ideálně každý týden.

ODSTRAŇOVÁNÍ SKVRN
Vlhké skvrny odstraňte opatrným poklepáváním vyždímaným hadříkem, který nepouští žmolky, nebo vyždímanou houbičkou namočenou v teplé vodě bez čisticích prostředků.
Pokud se skvrnu nepodaří takto odstranit, doporučujeme použít suchý chemický čisticí prostředek K2R (www.k2rbrands.com). Žádné jiné chemické nebo čisticí prostředky se použít nesmí. To platí také pro parní čištění.

VAROVÁNÍ!
Netřete materiál silou. To by mohlo tkaninu poškodit a způsobit ztrátu barvy.
Žádný čalouněný nábytek by neměl být vystaven přímému slunečnímu světlu nebo umístěn poblíž radiátoru nebo krbu!

PLÁTNO

Plátno je vyrobeno z hladce tkaného lnu (Natural a Black) nebo bavlny (Primary Red, Umbra Green a Black) a jedná se o vysoce zátěžový materiál.

ÚDRŽBA A PÉČE
Plátno se opotřebovává působením prachu a nečistot. Pro dlouhou životnost čalounění jsou proto důležité pravidelné čištění a údržba.
Nábytek pravidelně čistěte, nejlépe každý týden, odstraňujte prach pomocí měkkého kartáče nebo vysávejte na nízký až střední výkon.

ODSTRAŇOVÁNÍ SKVRN
Vlhké skvrny odstraňte opatrným poklepáváním vyždímaným hadříkem, který nepouští žmolky, nebo vyždímanou houbičkou namočenými v teplé vodě bez čisticích prostředků.
Pokud se skvrnu nepodaří takto odstranit, doporučujeme použít suchý chemický čisticí prostředek K2R (www.k2rbrands.com/). Žádné jiné chemické nebo čisticí prostředky se použít nesmí.
To platí také pro parní čištění.

VAROVÁNÍ!
Netřete materiál silou. To by mohlo tkaninu poškodit a způsobit ztrátu barvy.
Žádný čalouněný nábytek by neměl být vystaven přímému slunečnímu světlu nebo umístěn poblíž radiátoru nebo krbu!

DÝHA/LAKOVANÉ DŘEVO (ŽIDLE A DESKY STOLŮ)

VŠEOBECNÉ INFORMACE
Nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, drátěnku nebo leštěnku. Naopak používejte čisticí prostředek co možná nejjemnější a nejšetrnější.
Vždy postupujte podle uvedeného návodu k použití příslušného čističe. Žádný čisticí prostředek neodstraní všechny typy skvrn. Pokud se na nábytku objeví zvláštní skvrny, budete muset případně zvolit jiný způsob čištění než postup uvedený dále.
Následující doporučení platí pouze pro povrchové skvrny, nevztahují se na případy, kdy skvrna pronikla do laku.

VAROVÁNÍ!
Přírodní dřevěné lakované povrchy nejsou odolné proti vlhkosti, teplu nebo alkoholu. Rozlité kapaliny je proto vždy nutné okamžitě setřít.

Desky stolů:
Nikdy přímo na desku stolu nepokládejte horké talíře, svíčky, sady na přípravu fondue nebo podobné hořlavé předměty, ani je na stole nepoužívejte.

POZOR!
Lakovaný povrch na výrobcích z přírodního dřeva nebo dýhy získá během prvních týdnů používání patinu.
U stolů dbejte na to, aby na jejich povrchu neleželo nic dlouhou dobu na stejném místě, protože to může mít za následek vznik skvrn nebo změnu barvy. Do jaké míry a jak rychle se na povrchu vytvoří patina závisí na vystavení světlu.
Pamatujte prosím, že rozkládací desky, které jsou u některých modelů stolů složené a uložené pod deskou stolu, musí být před uložením čisté a zcela suché.

KAŽDODENNÍ ČIŠTĚNÍ
Nábytek otírejte čistým hadříkem. Skvrny a nečistoty lze z nábytku odstraňovat vyždímaným čistým hadříkem namočeným ve vodě nebo v roztoku horké vody a univerzálního čisticího prostředku (lze použít i čpavek), mýdlových vloček (1/4 decilitru mýdlových vloček do 1 litru horké vody a zchladit), pracího prášku nebo horké vody s cca 10 % octa. Nakonec desku stolu otřete čistým suchým hadříkem.
Varování! Na desku stolu nepoužívejte nadměrné množství vody, jinak může dojít k oddělení nátěru na desce stolu a hliníkových hran od desky.
Voda by se při čištění měla používat jen v malém množství, nejlépe jen na navlhčeném hadříku, a následně by se měl stůl vždy otřít suchým hadříkem.

DŮKLADNÉ ČIŠTĚNÍ
Setřete volný prach a nečistoty. Vyždímejte hadřík namočený v roztoku vody a univerzálního čisticího prostředku (lze použít i čpavek). Nalijte navíc trochu čisticího prostředku na hadřík a omývejte nábytek, až se všechny skvrny rozpustí.
Případně můžete nanést čisticí prostředek přímo na skvrny, nechat chvilku působit a zase ho setřít.
Omyjte čistou vodou. Aby nedošlo ke vzniku pruhů nebo map, měli byste nakonec nábytek otřít do sucha čistým suchým hadříkem.

MASIVNÍ DŘEVO

VŠEOBECNÉ INFORMACE
Na údržbu naolejovaných dřevěných povrchů použijte olej, abrazivní houbu a hadřík (nepouštějící žmolky).
Na dub použijte bílé pigmentované oleje a na ořech čirý olej.
Olej penetruje vlákna dřeva, kde se shromažďují nečistoty, a vytvoří vodoodpudivý povlak, který dřevo chrání a dodává mu povrchovou úpravu.
Olej také ošetřuje a udržuje světlou barvu dubu nebo jasanu a zanechává povrch hladký a hedvábně matný.

PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA
Na pravidelnou údržbu dřevěného nábytku používejte olej. Na dub používejte bílý pigmentovaný olej. Jestliže povrch příliš zesvětlí, střídejte použití pigmentovaného a čirého oleje. Na ořech používejte čirý olej.
Jako prevenci vysychání dřeva a pro zachování vzhledu stolu doporučujeme ošetřit stůl na počátku dvakrát a následně třikrát až čtyřikrát za rok nebo podle potřeby.

Pokyny:
Povrch musí být dokonale čistý a suchý. Vyčistěte ho běžnou mýdlovou vodou (nikoli koncentrovaným mýdlem nebo prostředkem na nádobí) a ihned otřete do sucha suchým hadříkem. Povrch očistěte cca 12 hodin před ošetřením olejem.
Použijte abrazivní houbu, kterou povrch obrousíte, aby olej následně k povrchu dobře přilnul. Při obrušování je důležité postupovat ve směru vláken dřeva.
Dobře protřepejte lahvičku s olejem a pomocí hadříku naneste vydatné množství oleje. Povrch se musí lesknout a olej se nechá vstřebat 15 až 20 minut.
Případný přebytečný olej setřete hadříkem, který nepouští žmolky, až je dřevo na dotek zcela hladké. Nechte stůl přes noc zaschnout.
Abyste dosáhli optimálních výsledků ošetření, doporučujeme postup podle bodů 2-4 opakovat (několikrát).
Olejem ošetřený povrch se může začít opatrně používat po cca 24 hodinách. Za 7 dnů se olej zcela vytvrdí a stůl bude připraven k běžnému používání.
Pokud se do 24 hodin od ošetření objeví suchá místa, je třeba ošetření zopakovat.

Likvidace:
Nevylévejte olej do kanalizace. Likvidujte v souladu s místními předpisy. Olejem nasáklé hadry a rukavice je nutno odstraňovat v uzavřených kovových obalech, aby nedošlo k samovznícení.

VAROVÁNÍ!
Olejové hadry a houby se mohou samy vznítit, nejsou-li správně uloženy. Olejové hadry a houby propláchněte studenou vodou nebo uložte do vzduchotěsné kovové nebo skleněné nádoby. Nikdy nelijte olej přímo na nábytek a nikdy nepoužívejte drátěnku.
Pamatujte prosím, že záruka se nevztahuje na škody způsobené nesprávnou přilnavostí.

OPRAVA POŠKOZENÍ

  • MALÉ ŠKRÁBANCE: Malé škrábance lze vyhladit broušením ve směru vláken pomocí smirkového papíru se zrnitostí 220. Po sbroušení opakujte ošetření olejem.
  • OCEL NA DUBU: Nenechávejte ocelové předměty na dubovém povrchu delší dobu. Ocel bude se dřevem reagovat a zanechá černé stopy, které lze odstranit jen obroušením.
  • ODŘENÁ MÍSTA: Stopy odstraňte mazací gumou nebo měkkou čisticí houbičkou zvlhčenou malým množstvím oleje. V případě potřeby opakujte ošetření olejem.
  • SKVRNY OD TEKUTIN (ČERVENÉ VÍNO, TUKY A OLEJE): Opatrně skvrnu vydrhněte měkkou čisticí houbičkou zvlhčenou olejem. Pokud se skvrny vsákly do dřeva, obruste je smirkovým papírem se zrnitostí 180 a poté smirkovým papírem se zrnitostí 220. Dřevo je po použití tohoto postupu neošetřené a je nutné je naolejovat podle pokynů výše. Ošetřené místo může být mírně světlejší, zejména u tmavších druhů dřeva. Tento efekt se časem vytratí.
  • VOSK ZE SVÍČKY: Nechte vosk ze svíčky ztuhnout a co nejvíc ho odstraňte ostrým předmětem - OPATRNĚ, abyste nepoškrábali dřevo. Poté skvrnu opatrně vydrhněte měkkou čisticí houbičkou zvlhčenou malým množstvím oleje.
  • ZÁŘEZY A VRYPY: Většinu zářezů lze opravit, pokud nebyla porušena vlákna dřeva. Potřete zářezy vlažnou vodou (vodou dřevo nabobtná). Jakmile povrch oschne, obruste jej smirkovým papírem se zrnitostí 220. Po sbroušení opakujte ošetření olejem.
  • PERA, VODOVÉ BARVY A ZNAČKOVAČE: Pokuste se odstranit co největší část skvrny pomocí silně savého papíru a rozpouštědla, které odpovídá skvrně, např. alkoholu na skvrny od značkovače nebo fixu.
  • INKOUSTOVÁ BARVA: Pokuste se skvrnu odstranit pomocí pěny z jemného čisticího prostředku a kartáčku. Nepoužívejte příliš mnoho vody. Pokud tento postup není účinný, zkuste alkohol. Pokud ani to nefunguje, zkuste skvrnu spolu s velkou částí okolí obrousit. Použijte jemný smirkový papír (zrnitost 240-320). Následně stůl ošetřete olejem. Stůl vydrží téměř cokoli, s výjimkou dvou věcí: drátěnka a čpavek, neboť tyto dva materiály vyvolávají se dřevem z důvodu přirozené kyselosti dřeva chemickou reakci.
  • SPÁLENINY: Ve většině případů lze spáleniny na povrchu odstranit obroušením. Neobrušujte jen dané místo, tím by se mohla vytvořit prohlubeň. Raději sbruste větší plochu kolem skrvny. Než se pokusíte poškození opravit sami, je vhodné se poradit s odborníkem (např. s truhlářem).

POZOR!
Při práci s abrazivními materiály, např. měkkými čisticími houbičkami a smirkovým papírem, vždy postupujte ve směru vláken dřeva. Vždy obrušujte větší plochu, aby se nevytvořila prohlubeň.

SKLO

ČIŠTĚNÍ
Skleněné desky stolů by se měly otírat čistým suchým hadříkem.
Podle situace čistěte přípravky pro domácnost s obsahem čpavku.
Nikdy nepoužívejte abrazivní prostředky nebo nástroje s ostrými hranami.

LINOLEUM

Linoleum tvoří lněný olej, pryskyřice, mletý vápenec, dřevitá moučka a živičný papír bez povrchové úpravy. Jedná se o organický materiál. Jednou z jeho vlastností je, že je stále na dotek teplý, proto je zvláště vhodný na stoly a pro podobné účely. Tento materiál také díky oxidaci odpuzuje bakterie a rovněž pohlcuje zvuk.

SPECIFIKACE

  • SVĚTLOSTÁLOST: Dobrá
  • ODOLNOST PROTI OPOTŘEBENÍ: Dobrá
  • ODOLNOST PROTI ŠPINĚNÍ: Dobrá
  • CHARAKTERISTIKA: Strukturovaný povrch vzniklý válcováním

POZOR!
Vyvarujte se nadměrného namáčení povrchu stolu, aby nedošlo k odchlipování hran od stolové desky. Pamatujte prosím, že linoleum je organický materiál vyrobený z lněného oleje, pryskyřic, mletého vápence, dřevité moučky a pigmentů nanesených válcováním na podklad ze živičného papíru. Proto je třeba opatrnosti, pokud používáte nábytek v místech, kde bude jeho povrch delší dobu vystaven velkému množství vody a silných chemických činidel, včetně alkalických čisticích prostředků, neboť linoleum se jejich působením rozkládá.

ÚDRŽBA
První čištění po doručení nábytku: Povrch očistěte pomocí vlhkého hadříku a vhodné leštěnky na čistění a údržbu linolea (např. přípravku Monel). Leštěnku naneste na linoleum podle potřeby a podle očekávané intenzity budoucího používání. Tím vytvoříte správný základ pro budoucí údržbu.

KAŽDODENNÍ ÚDRŽBA
Povrch čistěte pomocí vlhkého hadříku a slabého roztoku univerzálního čisticího prostředku, prostředku na nádobí nebo směsí horké vody a 10% vinného octa. Na závěr povrch vždy utřete do sucha čistým hadříkem.

ČIŠTĚNÍ
Nečistotu nejprve setřete a povrch očistěte čistým hadříkem namočeným v roztoku čisticího prostředku. Při čištění skvrny můžete nalít čisticí prostředek přímo na hadřík a čistit konkrétní místo. Případně může být čisticí prostředek aplikován přímo na skvrnu, kde ho necháte několik minut působit a poté místo setřete čistou vodou. Na závěr je potřeba celý povrch stolu vytřít do sucha.

OŽIVOVÁNÍ
V pravidelných intervalech používejte k údržbě povrchu leštěnku na linoleum.
Na obtížně odstranitelné skvrny použijte roztok neutrálního čisticího prostředku (např. neutrálního odmašťovače). Opláchněte čistou vodou. Poté naneste leštěnku na linoleum.

ODSTRAŇOVÁNÍ SKVRN

  • Kuličková tužka/plnicí pero/voskovka/lak/lepidlo - benzen a poté univerzální čisticí prostředek
  • Žvýkačka/parafín - benzen
  • Káva/čaj/červené víno/džus/saze - univerzální čisticí prostředek
  • Kosmetika/leštidlo na boty/vosk/tuky/olej - univerzální čisticí prostředek nebo benzen
  • Otisky prstů – univerzální čisticí prostředek nebo methylové čistidlo/prostředek na mytí oken

! Benzen, methylová čistidla jsou hořlaviny. Používejte je opatrně a v dobře větraných místnostech.
Na závěr povrch vždy otřete čistou vodou a vysušte čistým hadříkem do sucha.

SYNTETICKÝ LAMINÁT (DESKY STOLŮ: Little Friend™, Essay™, Analog™)

VŠEOBECNÉ INFORMACE

  • Nikdy nepoužívejte čisticí brusiva, ocelovou vlnu nebo leštidla. Používejte naopak co nejjemnější čisticí prostředky.
  • Vždy dodržujte pokyny k použití uvedené na čisticím prostředku.
  • Žádný čisticí prostředek neodstraní všechny typy skvrn.
  • Následující doporučení se týkají skvrn na povrchu, nelze je aplikovat v případě poškození povrchu.
  • Nikdy na povrch nepokládejte horké talíře, svíčky, sety na fondue nebo podobné hořlavé předměty.
  • Nezapomeňte, že přídavné desky u rozkládacích stolů musí být před složením stolu zcela vysušené.

Na ochranu stolu se doporučuje podkládat pod horké, vlhké a barevné předměty podložky. Rozlité kapaliny co nejrychleji setřete, aby se na materiálu nevytvořily skvrny.

KAŽDODENNÍ ÚDRŽBA
Povrch čistěte pomocí vlhkého hadříku a slabého roztoku univerzálního čisticího prostředku, prostředku na nádobí nebo směsí horké vody a 10% vinného octa. Na závěr povrch vždy utřete do sucha čistým hadříkem.

DŮKLADNÉ ČIŠTĚNÍ
Setřete volný prach a nečistoty. Vyždímejte hadřík namočený v roztoku vody a univerzálního čisticího prostředku (lze použít i čpavek). Nalijte navíc trochu čisticího prostředku na hadřík a omývejte desku stolu, dokud se všechny skvrny nerozpustí.
Případně lze nanést čisticí prostředek přímo na desku stolu nebo na skvrny. Nechte několik minut působit a poté znovu setřete.
Omyjte čistou vodou.
Aby nedošlo ke vzniku pruhů nebo map, měli byste poté desku stolu otřít do sucha čistým suchým hadříkem.
Varování! Vyhněte se nadměrnému používání vody na desku stolu, aby nedošlo k oddělení nátěru na desce stolu a hliníkových hran od desky.
Případně lze použít „Čistič“, který je k dostání v prodejnách nátěrových hmot.
Nezapomeňte poté ošetřit desku stolu přípravkem Laminate Care.

PŘÍPRAVEK LAMINATE CARE
Na ochranu povrchu desky stolu ze syntetického laminovaného materiálu doporučujeme používat přípravek Laminate Care, který je k dostání u prodejců Fritz Hansen.
Nastříkejte přípravek Laminate Care přímo na povrch. Počkejte několik minut, poté desku stolu otřete čistým suchým hadříkem.
Pruhy odstraňte pomocí dobře vyždímaného hadříku a vyleštěte suchým hadříkem.
Přípravek Laminate Care byl vyvinut speciálně pro účinné pravidelné čištění a ochranu laminovaných desek stolů.

POZOR!
Přípravek Laminate Care je určen pouze pro bílé laminované desky stolů.
Pro tmavý laminát použijte univerzální čisticí prostředek, neboť přípravek Laminate Care obsahuje přírodní vosky, které mohou na tmavých površích zanechávat bílý film.

LAMINÁT FENIX NTM® (DESKY STOLŮ: řada Coffee Table, řada Table, řada Bar Tables)

VŠEOBECNÉ INFORMACE
FENIX NTM® je inovativní materiál určený pro interiérové designové aplikace firmy Arpa Industriale, který nabízí celou řadu vynikajících vlastností, jako je:

  • Nízká odrazivost světla, extrémně matný povrch
  • Oprava mikroškrábanců zahřátím
  • Odolnost proti viditelným otiskům prstů
  • Měkký omak
  • Odolnost proti poškrábání a odření
  • Odolnost proti suchému teplu
  • Vysoká odolnost proti kyselým rozpouštědlům a přípravkům pro domácnost
  • Dobré antibakteriální účinky

ÚDRŽBA
Vedle základních charakteristik, jako je oprava mikroškrábanců zahříváním, je materiál Fenix Laminate inovativní materiál s jedinečnými vlastnostmi, který usnadňuje denní čištění a nevyžaduje speciální údržbu. Snadno se čistí a je odolný proti plísním, má vylepšené antibakteriální vlastnosti, je odolný proti odření i poškrábání, rozpouštědlům a čisticím prostředkům s obsahem kyselin.

Abyste při čištění materiálu FENIX NTM dosáhli nejlepších výsledků, je důležité dodržovat tato opatření:

  • I když je povrch FENIX NTM velmi odolný, nikdy k čištění nepoužívejte přípravky obsahující abrazivní složky, abrazivní houbičky nebo nevhodné pomůcky, jako je smirkový papír nebo ocelová drátěnka.
  • Není vhodné používat přípravky s vysokým obsahem kyselin nebo silně alkalické přípravky, neboť mohou způsobit vznik skvrn.
  • Používáte-li rozpouštědla, hadřík musí být naprosto čistý, aby na povrchu FENIX NTM nezanechal žádné stopy.
  • Nepoužívejte leštěnku na nábytek a čističe na bázi vosků, neboť ty vytvoří na uzavřeném povrchu FENIX NTM lepivou vrstvu, na kterou se mohou chytat nečistoty.

BĚŽNÁ ÚDRŽBA
Povrch FENIX NTM je třeba pravidelně čistit, ale žádnou speciální údržbu nevyžaduje, stačí vlhký hadřík s teplou vodou nebo jemnými čisticími prostředky. Velmi dobře snáší téměř všechny čisticí a dezinfekční prostředky pro domácnost. Pro běžné čištění a údržbu povrchu se doporučuje používat houbičku z melaminové pěny, známou také jako magická houba.

MIMOŘÁDNÁ ÚDRŽBA
V případě znečištění, které nelze kvůli nepravidelnému reliéfu a uzavřenému povrchu FENIX NTM vyčistit běžnými čisticími prostředky pro domácnost. V případě mikroškrábanců prosím postupujte podle zvláštních pokynů pro opravy povrchu zahříváním.

DENNÍ ÚDRŽBA
Pro správnou regeneraci materiálu se doporučuje používat melaminovou pěnu každý den.

PLASTY

Plasty jsou k dispozici v několika verzích, z nichž každá má své jedinečné charakteristické vlastnosti. Společnost Republic of Fritz Hansen™ má nastavené velmi vysoké standardy, pokud jde o estetickou kvalitu, tvárnost a odolnost plastů.

ÚDRŽBA A PÉČE
Plastovou skořepinu čistěte otřením suchým hadříkem. Nečistoty lze odstranit vyždímaným hadříkem namočeným do vlažné vody. Pokud se nepodaří takto nečistoty odstranit, můžete použít slabý roztok s obsahem univerzálního čisticího prostředku nebo prostředku na nádobí. Poté skořepinu otřete vyždímaným hadříkem namočeným v čisté vodě a nakonec osušte suchým hadříkem.

OCEL

Nerez ocel používanou na veškerý nábytek Poul Kjærholm vyrábí italský výrobce oceli ze šrotu nerez oceli z celé Evropy. Protože společnost Republic of Fritz HansenTM spolupracuje pouze s velmi pečlivě vybraným dodavatelem oceli, kvalita a tvrdost vyhovují stabilně vysokým standardům. Řezání a broušení se provádí ve městě Nakskov v Dánsku.

ÚDRŽBA A PÉČE
Ocel čistěte měkkým hadříkem namočeným do lihu. Pokud se tím mastné nebo úporné skvrny neodstraní, třete skvrnu hadříkem namočeným do benzenu.
Na ocel nepoužívejte kapalné čističe na bázi chloru, neboť by vyvolaly její rezavění.
Po vytírání podlahy dbejte na otření oceli suchým hadříkem, aby se na ní nevytvořily tečky.

CHROM (ZÁKLADNY)

SPECIFIKACE
Chromové povrchy mají dobrou odolnost proti znečištění i kapalinám, ale voda může způsobit povrchovou korozi.

ÚDRŽBA
Chromové povrchy můžete otírat suchým nebo vyždímaným hadříkem namočeným do mýdlové vody a následně vysušit suchým hadříkem.

DŮKLADNÉ ČIŠTĚNÍ
Pro důkladné vyčištění můžete chromové povrchy stírat hadříkem navlhčeným alkoholem.

VAROVÁNÍ!
Nepoužívejte rozpouštědla na natřené rámy.

ODSTRAŇOVÁNÍ REZAVÝCH SKVRN
Na odstranění rzi z chromovaných povrchů doporučujeme použít přípravek na leštění kovů Autosol (www.autosol.com). Autosol je obvykle k dostání u prodejců náhradních dílů automobilů.

ŽULA

Žula se skládá z minerálů, kovů, živce, ruly a slídy, a jde tedy o odolný materiál. Stolní desky společnosti Republic of Fritz Hansen™ se vyrábějí z broušené žuly typu Nero Impala.

SPECIFIKACE
Nero Impala je přírodní kámen s různou barvou a strukturou. Na povrchu se mohou vyskytovat pískové jamky, skelné žilky a porézní místa. Všechny tyto jevy se vyskytují přirozeně a nejsou proto uznatelným důvodem k reklamaci.

KAŽDODENNÍ ČIŠTĚNÍ
Na žulu lze použít prakticky všechny druhy čisticích prostředků. Pamatujte však, že používání syntetických čističů desku stolu vysušuje. Měla by se proto následně ošetřit impregnačním přípravkem pro savé materiály.

ÚDRŽBA
Pro ochranu stolu doporučujeme aplikovat na povrch přípravek STONE WASH (čisticí mýdlo for všechny typy přírodního kamene), který je dodáván s každým žulovým stolem. Tento prostředek vytvoří na povrchu lehký ochranný film. Vezměte však prosím na vědomí, že stolní deska nikdy nebude proti skvrnám 100% odolná. Při vzniku skvrny lze povrch očistit prostředkem STONE WASH dle níže uvedených instrukcí.

STONE WASH – pokyny pro užití:
Naneste pomocí čistého hadříku přípravek STONE WASH přímo z lahvičky na celý povrch stolové desky včetně hran. Nechte působit 5–10 minut, až ho přírodní kámen co nejvíce vsákne.
Zbývající mýdlo smyjte mokrým, ale vyždímaným hadříkem, který nepouští vlákna. Ujistěte se, že jste všechno přebytečné mýdlo odstranili, aby na povrchu nevznikaly nerovnoměrné barevné pásy. Je důležité, aby při každém použití STONE WASH byl ošetřen celý povrch stolu. Kdykoli je potřeba, ošetření opakujte.

ODSTRAŇOVÁNÍ SKVRN
Při čištění velmi odolných skvrn naneste přípravek STONE WASH přímo z dávkovače a postupujte podle pokynů uvedených výše.

  • KYSELINA

Žula není odolná vůči kyselinám. Pokud se na vaší stolní desce vytvoří skvrna od kyseliny, jedinou možností je pokusit se místo lokálně ošetřit přípravkem STONE WASH, dokud matná skvrna nezmizí. Není však zaručeno, že dojde k odstranění skvrny.

  • ČERVENÉ VÍNO

Místo ošetřete lokálně chlorem a pokuste se skvrnu odstranit.
Následně použijte přípravek STONE WASH, až dosáhnete opět hedvábného povrchu na celém stole. Pamatujte prosím, že není zaručeno, že dojde k odstranění skvrny.

MRAMOR

Mramor je poměrně tvrdý, homogenní a snadno opracovatelný materiál. Společnost Republic of Fritz Hansen™ nabízí dva druhy mramoru: hlazený a broušený mramor u vybraných stolních desek v kolekci. Oba druhy mramoru pochází z Itálie.

  • HLAZENÝ MRAMOR

Hlazený mramor je bílý mramor s poměrně homogenním a „drsným“ povrchem.

  •  BROUŠENÝ MRAMOR

Broušený mramor má jemně matný povrch a dodává se v barvě šedohnědé a bílé. Povrch broušeného mramoru má výraznou "texturu", což znamená, že každý povrch je jedinečný a s vlastním vzorem.

SPECIFIKACE

Na povrchu se mohou vyskytovat pískové jamky, skelné žilky a porézní místa, což jsou všechno přirozené znaky. Následující příklady přirozených zvláštních znaků jsou dokladem pravosti mramoru a mohou se objevit v malé míře:

  • Dvojlomný kalcit: Vypadá jako drcený krystal a pochází z otevřených vodních žilek v kameni, kde se z vody usazuje oxid vápenatý.
  • Tmavé části / žilky: Způsobuje je usazování minerálů.

Přirozené zvláštní znaky v mramoru nejsou uznatelným důvodem k reklamaci.

ÚDRŽBA
Pro ochranu stolu doporučujeme aplikovat na povrch přípravek STONE WASH (čisticí mýdlo for všechny typy přírodního kamene). Tento prostředek vytvoří na povrchu lehký ochranný film. Vezměte však prosím na vědomí, že stolní deska nikdy nebude proti skvrnám 100% odolná. Při vzniku skvrny lze povrch očistit prostředkem STONE WASH dle níže uvedených instrukcí.

STONE WASH – pokyny pro užití:
Naneste pomocí čistého hadříku přípravek STONE WASH přímo z lahvičky na celý povrch stolové desky včetně hran. Nechte působit 5–10 minut, až ho přírodní kámen co nejvíce vsákne. Na hlazený mramor je pro rozetření možné použít i jemný kartáček.
Zbývající mýdlo smyjte mokrým, ale vyždímaným hadříkem, který nepouští vlákna. Ujistěte se, že jste všechno přebytečné mýdlo odstranili, aby na povrchu nevznikaly nerovnoměrné barevné pásy. Je důležité, aby při každém použití STONE WASH byl ošetřen celý povrch stolu. Kdykoli je potřeba, ošetření opakujte.

POZOR!
Ani hlazený ani broušený mramor není odolný vůči kyselinám. Pokud zůstane kyselina na povrchu stolu, doporučujeme opakované použití prostředku STONE WASH, nicméně odstranění skvrny ani tak nelze zaručit. Mokré/vlhké/orosené předměty (vázy, sklenice apod.) mohou na povrchu stolu způsobit skvrny. Proto doporučujeme pod podobné předměty používat podtácky, podložky, ubrousky apod. a veškeré tekutiny ze stolu okamžitě setřít suchým hadříkem.

ODSTRAŇOVÁNÍ SKVRN
Při čištění velmi odolných skvrn naneste přípravek STONE WASH přímo z dávkovače a postupujte podle pokynů uvedených výše.

• KYSELINA

Žádný mramor není odolný vůči kyselinám. Pokud se na vaší desce stolu vytvoří skvrna od kyseliny, jedinou možností je pokusit se místo lokálně ošetřit přípravkem STONE WASH, dokud matná skvrna nezmizí. Není však zaručeno, že dojde k odstranění skvrny.

 • ČERVENÉ VÍNO Hlazený mramor:

Navlhčete místo se skvrnou trochou vody, naneste na skvrnu silnou vrstvu práškového čističe a sledujte, jak se skvrna rozpouští a vstřebává do prášku. V případě potřeby ošetření zopakujte. Když skvrna zmizí, místo důkladně omyjte čistou vodou a následně povrch ošetřete přípravkem STONE WASH do nasycení. Pamatujte prosím, že není zaručeno, že dojde k odstranění skvrny.

Broušený mramor:
Místo ošetřete lokálně chlorem a pokuste se skvrnu odstranit.
Následně použijte přípravek STONE WASH, až dosáhnete opět hedvábného povrchu na celém stole. Pamatujte prosím, že není zaručeno, že dojde k odstranění skvrny.

BŘIDLICE

Břidlice je velmi jemnozrnná vrstevnatá sedimentární hornina, která se štěpí na tenké pláty. Má vynikající trvanlivost a pevnost. Exkluzivní italská břidlice používaná pro stolní desky společnosti Republic of Fritz Hansen™ vyzařuje přirozenou krásu s ohromující paletou barev a jedinečnou strukturou.

SPECIFIKACE

  • Obvyklým minerálem často se vyskytujícím v břidlici je pyrit. Má lehký, zlatě mosazný kovový lesk, který připomíná zlato. Z toho důvodu není výskyt pyritu uznatelný jako platný důvod reklamace.
  • Břidlice se vyskytuje v přirozeně proměnlivé škále barevnosti, od tmavé barvy dřevěného uhlí přes téměř černou po šedou.

ÚDRŽBA
Pro ochranu stolu doporučujeme aplikovat na povrch přípravek STONE WASH (čisticí mýdlo for všechny typy přírodního kamene). Tento prostředek vytvoří na povrchu lehký ochranný film. Vezměte však prosím na vědomí, že stolní deska nikdy nebude proti skvrnám 100% odolná. Při vzniku skvrny lze povrch očistit prostředkem STONE WASH dle níže uvedených instrukcí.

STONE WASH – pokyny pro užití:
Naneste pomocí čistého hadříku přípravek STONE WASH přímo z lahvičky na celý povrch stolové desky včetně hran. Nechte působit 5–10 minut, až ho přírodní kámen co nejvíce vsákne.
Zbývající mýdlo smyjte mokrým, ale vyždímaným hadříkem, který nepouští vlákna. Ujistěte se, že jste všechno přebytečné mýdlo odstranili, aby na povrchu nevznikaly pruhy. Je důležité, aby při každém použití STONE WASH byl ošetřen celý povrch. Kdykoli je potřeba, ošetření opakujte.
Zbývající mýdlo smyjte mokrým, ale vyždímaným hadříkem, který nepouští vlákna. Ujistěte se, že jste všechno přebytečné mýdlo odstranili, aby na povrchu nevznikaly nerovnoměrné barevné pásy.
Kdykoli je potřeba, ošetření opakujte.

POZOR!
Pokud zůstane kyselina na povrchu stolu, doporučujeme opakované použití prostředku STONE WASH, nicméně odstranění skvrny ani tak nelze zaručit. Mokré/vlhké/orosené předměty (vázy, sklenice apod.) mohou na povrchu stolu způsobit skvrny. Proto doporučujeme pod podobné předměty používat podtácky, podložky, ubrousky apod. a veškeré tekutiny ze stolu okamžitě setřít suchým hadříkem.

ODSTRAŇOVÁNÍ SKVRN
Při čištění velmi odolných skvrn naneste přípravek STONE WASH přímo z dávkovače a postupujte podle pokynů uvedených výše.

• KYSELINA

Břidlice není odolná vůči kyselinám. Pokud se na vaší stolní desce vytvoří skvrna od kyseliny, jedinou možností je pokusit se místo lokálně ošetřit přípravkem STONE WASH, dokud matná a bělavá skvrna nezmizí. Není však zaručeno, že dojde k odstranění skvrny.

LESK
Pokud dáváte přednost tomu, aby se břidlicová deska stolu hluboce černě leskla, měli byste na stolní desku nanést čistým suchým hadříkem směs z 1 dílu lněného oleje a 3 dílů lakového benzinu.
Nechte směs působit asi 5–10 minut a poté ji čistým suchým hadříkem, který neuvolňuje vlákna, setřete.

POZOR!
Pamatujte prosím, že jakmile použijete směs lněného oleje a lakového benzínu, vzhled břidlicové desky stolu se trvale změní a už nebude možné desku ošetřovat mýdlovým roztokem.

VAROVÁNÍ!
Hadříky použité na lněný olej se mohou po použití spontánně vznítit, proto tyto použité hadříky se lněným olejem NIKDY nevyhazujte přímo do koše nebo jiné hořlavé nádoby.
Doporučuje se je bezpečně zneškodnit tak, že je vložíte do roztoku vody a čisticího prostředku a uložíte do nehořlavé nádoby

SVÍTIDLA

LEŠTĚNÁ MĚĎ
Povrch svítidla tvoří leštěná měď ošetřená čirým lakem. Na svítidlo nepoužívejte čisticí prostředky na měď, protože by mohly jeho povrch poškodit.

DOPORUČENÍ PRO ÚDRŽBU
Prach: odstraňte jemným suchým hadříkem
Skvrny: odstraňte jemným hadříkem lehce namočeným v jemném prostředku na mytí nádobí. Opatrně osušte suchým bavlněným hadříkem.

OSTATNÍ MATERIÁLY
HLINÍK, OCEL, CHROMOVANÁ MOSAZ S LESKLÝM I MATNÝM LAKEM

DOPORUČENÍ PRO ÚDRŽBU
Prach: odstraňte jemným suchým hadříkem
Skvrny: odstraňte jemným hadříkem lehce namočeným v jemném prostředku na mytí nádobí. Opatrně osušte suchým bavlněným hadříkem.
Pokud je poškozen kabel nebo lanko, musí být nahrazen pouze výrobcem nebo jeho autorizovaným servisem nebo jinou kvalifikovanou osobou.

SKLO, PORCELÁN, AKRYL, ABS PLAST, POLYETHYLENE (PE), POLYKARBOTÁT (PC) LESKLE I MATNĚ LAKOVANÝ

DOPORUČENÍ PRO ÚDRŽBU
Prach: odstraňte jemným suchým hadříkem
Skvrny: odstraňte jemným hadříkem lehce namočeným v jemném prostředku na mytí nádobí. Opatrně osušte suchým bavlněným hadříkem.

PRO VŠECHNA SVÍTIDLA:
Pokud je poškozen kabel nebo lanko, musí být nahrazen pouze výrobcem nebo jeho autorizovaným servisem nebo jinou kvalifikovanou osobou. 

 

Zde si můžete stáhnout celý návod na údržbu ve formátu PDF.

Vytvořeno