Návod k ošetřování nábytku

Jednou za čas se nábytek ušpiní a musí se očistit. Bojíte se poničení? Rádi vám poradíme, jak na to.

Návod k ošetřování povrchu lakovaného nábytku

Nábytek je nalakován akrylátovými laky. Vnitřní plochy mohou být opatřeny lakovanou folií. To zaručuje odolnost proti působení vody po potřísnění, pokud je plocha nábytku bezprostředně osušena. K odstranění prachu a lehkého znečistění nábytku použijte hadřík z materiálu nepouštějícího vlákna (např. bavlněného, lněného, nebo z jelenice) navlhčeného velmi slabě vodou s několika kapkami čirého saponátu na nádobí. Ošetřovanou plochu nábytku lehce, nikoliv však až do mokra otřete a okamžitě poté vytřete nábytek do sucha suchým hadříkem. Při vytírání matných ploch nepoužívejte silný tlak na hadřík, jinak by mohlo dojít k nevratnému vyleštění ploch nábytku.
Při silnějším znečištění lze použít větší množství saponátu, nikoliv však koncentrovaného. Nábytek musí být ošetřován bez použití tlaku a následně očištěn hadříkem s čistou vodou. Ta musí být okamžitě setřena suchým hadříkem.
Při použití komerčních prostředků na čištění nábytku je nutno dodržovat návod výrobce. Doporučujeme vám, abyste si takový prostředek před použitím nejprve vyzkoušeli na méně viditelné ploše nábytku. V žádném případě nesmí být pro ošetření bílých nebo světlých ploch použity barevné čističe nebo politury a jiné přípravky obsahující olej. Použití olejových politur, oživovacích olejů a jiných přípravků obsahujících oleje nedoporučujeme ani na nábytek lakovaný matným lakem, neboť dojde k jeho nerovnoměrnému vyleštění. Rovněž nesmí být použity prostředky obsahující abraziva (brusné a leštíií pasty, prášky a jiné látky schopné poškrábat plochu nábytku).

 

Návod k ošetřování nábytku opatřeného voskovým mořidlem

Na venkovních plochách nábytku jsou použita vosková mořidla, vnitřní plochy jsou buď mořeny vodovými mořidly, nebo lakovány bezrozpouštědlovým lakem. Tím je docílen přírodní vzhled, který se stárnutím a působením světla lehce mění. Plochy nejsou odolné proti vodě, páře a ani jiným tekutinám. Skvrnu od vody způsobí kapka již po 2 sekundách.
Běžné čistění lze provádět suchým bavlněným hadříkem. V žádném případě se nesmí použít koncentrovaný nebo abrazivní čisticí prostředek (čisticí pasty, kaše, prášky a jiné látky schopné poškrábat plochu).
Pro oživení a ošetření opotřebených ploch je určena vosková politura. Pokud jsou na ploše nábytku skvrny, rýhy a podobně je možno je opravit pouze obroušením až na dřevo a novým nánosem voskové politury, dle návodu na tomto prostředku.

 

Návod k ošetřování povrchu olejovaného nábytku

Na plochách jsou použity přibarvené šelakové základy a následně je plocha dokončena olejovou politurou. Tím je dosažen požadovaný vzhledový efekt a poskytnuta dřevu základní ochrana proti nečistotě a vlhkosti. Plochy jsou po velmi krátkou dobu odolné proti vodě a jiným tekutinám (cca 1 minutu). Nejsou odolné proti páře.
Běžné čištění lze provádět hadříkem jemně zvlhčeným slabou mýdlovou vodou. Lze použít i tekuté mýdlo - cca 3 kapky na šálek vody. Doporučujeme použít měkký hadřík z materiálu nepouštějícího vlákna, například fleecové utěrky. V žádném případě se nesmí použít koncentrovaný nebo abrazivní čisticí prostředek (čisticí pasty, kaše, prášky a jiné látky schopné poškrabat plochu).
Pro oživení a ošetření opotřebených ploch nábytku se doporučuje vosko-olejová politura. Ta se nanese slabě hadříkem a po několika minutách se přebytek setře suchým flanelovým hadříkem až do dosažení rovnoměrně matné plochy. Pokud jsou na ploše skvrny, rýhy a podobně, je možno je opravit pouze obroušením až na dřevo a novým nánosem šelaku a oleje.

 

Návod k ošetřování čalouněného nábytku - látka

Pro čištění jak čalouněných, tak i dřevěných částí nábytku se nesmí používat chemická rozpouštědla a ředidla (trichloretylen, aceton, benzin, líh apod.), písky a abraziva ani prací prášky. Nábytek nesmí přicházet do přímého styku s vodou nebo být umístěn ve vlhkém prostředí. Přímé sluneční světlo škodí jak textilním vláknům, tak i barvám (změna barevného odstínu lakovaných částí, látek), rovněž není dobré výrobek vystavovat dlouhodobému působení sálavého tepla nebo jej umisťovat v prašném prostředí. Všechny kovové a plastové díly lze čistit jen vodou se saponáty, k oživení plastů lze použít i renovační spray, určený pro přístrojové desky interiérů automobilů. U všech čisticích prostředků postupujte vždy dle návodu výrobce.
Dřevěné části nábytku
Změna textury, drobné odchylky v barvě a přirozené růstové vady nejsou závadou, ale naopak dokladem přírodního charakteru dřeva. Barevné odlišnosti dřevěných částí nábytku jsou způsobeny rozdílnou schopností dřeviny absorbovat dokončovací materiál. Prach z dřevěných částí odstraňte měkkou, čistou a suchou prachovkou. Při větším znečistění použijte čistící prostředek určený pro nábytek povrchově dokončený všemi druhy laků. Při jeho použití postupujte přesně podle návodu, který je uveden na zakoupeném přípravku.
Čalouněné části nábytku
Životnost látky zvýšíte pravidelným ošetřením a čištěním. U všech potahových látek doporučujeme čistit skvrny před jejich zaschnutím, zvyšuje se tím účinnost čištění. Potahové látky ošetřujte pouze k tomu určenými prostředky. Skvrny netřete, pouze odsávejte čistým hadříkem. Tkaninu nečistěte kartáči s drsným povrchem, k čištění používejte jemný kartáč a savou houbu. Prach z čalouněných částí nábytku odstraňte jemným kartáčem nebo pomocí vysavače. Při větším znečištění použijte suchou pěnu nebo čistič na čalounění. Doporučujeme provádět šamponování pěnou tak, aby pěna nepřišla do styku s dřevěnými částmi výrobku. Dbejte na to, aby se roztok nevtlačoval do tkaniny a nepromáčel ji. Šamponování provádějte přesně podle pokynů výrobce saponátových prostředků na nábytek. Potahovou látku čistěte po směru vlasu (nikdy nečistit krouživými pohyby kartáčkem), neperte (větší množství vody může znehodnotit výrobek), nežehlete. Čalounění typu mikroplyše lze čistit jemným kartáčováním a velmi jemným šamponováním. Pokud skvrny po čištění nezmizí, obraťte se na specializovanou firmu pro chemické čištění.
Impregnace
Pro zvýšení ochrany potahové látky lze též nechat provést impregnaci s tzv. protišpinivým efektem (provádí specializovaná firma). V současnosti se u většiny látek, které se používají pro čalounění, nedoporučuje čištění běžným praním. Díky impregnaci se znečištění udržuje pouze na povrchu materiálu a nepronikne do struktury vlákna. Pravidelná údržba takto ošetřených textilií je pak velmi snadná - v případě polití se skvrna se na látce buď vůbec nevytvoří - tekutina zůstane na povrchu a dá se odsát papírovým ubrouskem nebo se koncentruje do jednoho bodu a dá se snadno odstranit pomocí vlhké houby nebo bavlněné utěrky. Obdobně to platí i pro jiná znečištění nábytku. Impregnace zároveň zabraňuje oděru a opotřebování materiálu (prodlužuje životnost látky), pronikání prachu do hloubky, chrání proti roztočům. Vytváří na povrchu látky neviditelnou vrstvu, kterou nelze poznat čichem ani dotekem. Nemění kvalitu ani barvu materiálu a nijak neomezuje jeho prodyšnost. Impregnace nechrání proti obarvení. Organické znečištění je nutné odstranit okamžitě.

 

Návod k ošetřování povrchu čalouněného nábytku – kůže

Kožený nábytek neumísťujte příliš blízko ke zdrojům sálavého tepla. Vzdálenost mezi ním a zdrojem tepla by měla být minimálně 30 cm. Kožený nábytek také chraňte před přímým slunečním světlem a před přímým kontaktem s vodou. V případě potřísnění, vodu neutírejte, jen ji vysajte houbou. Kůži udržujte bez prachových částic. Jednou týdně prach vysajte a přetřete mírně vlhkým bavlněným hadříkem. Dojde-li ke znečištění, nečistotu neodstraňujte mechanicky ani nepůsobte při čištění tlakem. Běžné čisticí a chemické prostředky mohou způsobit škodu, používejte proto jen garantované čisticí prostředky např. Leather Master. Doporučujeme pravidelné používání přípravku Leather Protection Cream. Zachováte tím měkkost a vzhled nábytku.

 

Kovy

Doporučujeme používat měkký hadřík, buď suchý, nebo vlhký. V případě potřeby použijte mýdlo s vyváženým pH zředěné s vodou. Nepoužívejte brusné houbičky, jelikož mohou zanechávat škrábance. Po umytí ihned vysušte měkkým hadrem nebo jelenicí. Nenechávejte vodu nebo jiné kapaliny stát na kovových částech. Vyvarujte se styku s veškerými kyselými látkami. Pravidelná údržba a čištění umožní výrobkům uchovat si svůj původní vzhled a prodlouží jejich provozní životnost.

 

Nerezová ocel

Očištění povrchu se provádí vlhkou čistou tkaninou. V případě potřeby je možné přidat malé množství neutrálního čisticího prostředku (neutrální pH) a povrch ihned vysušit suchou tkaninou. Nesmí být užíván čisticí krém ani čisticí houbičky, které by povrch mohly poškrábat. Skvrny lze odstranit pomocí lihu (minerální líh).

Přestože je nerezová ocel velice trvanlivý materiál, může se na jejím povrchu vytvořit vrstva rzi. Vrstvu rzi tvoří drobné kovové částečky, které ulpívají na povrchu a vypadají jako malé červené tečky. Aby vrstva rzi nevznikla, je důležité konzervovat povrch tenkým filmem oleje neobsahujícího kyseliny. To je nutné provést před prvním použitím nábytku a pak opakovaně několikrát za rok. Obzvlášť náchylný na tvorbu rzi je nábytek v přímořských oblastech, kde vyžaduje častější ošetření, aby si zachoval svůj původní vzhled. Olej neobsahující kyseliny nanášejte hadrem bez chlupů. Dávejte pozor, abyste nepoužili příliš mnoho oleje. Nejlepšího účinku se dosahuje s velice tenkou vrstvou. Použití nadměrného množství oleje může vést k tomu, že je povrch na omak mastný. Vrstvu rzi vytvořenou v důsledku nedostatečné údržby je možné odstranit pomocí běžného leštidla na nerezovou ocel pro domácnosti. Doporučujeme čistit nábytek pravidelně hadrem z mikrovláken a mýdlovou vodou.

 

Práškově lakovaný hliník

Hliníkové povrchy jsou práškově lakovány odolným lakem, který je ochrání před poškrábáním a povrchovým trhlinám. Očištění povrchu se pravidelně provádí čistou tkaninou navlhčenou v jemném roztoku se saponátem a ihned se vysuší suchou tkaninou. Nesmí být užíván čisticí krém ani čisticí houbičky, které by povrch mohly poškrábat.

 

Práškově lakovaná ocel / chromovaná ocel

Povrchová úprava se provádí chromováním nebo speciálním práškovým lakováním vysoce odolným vůči poškrábání a opotřebení. Očištění povrchu se pravidelně provádí čistou tkaninou navlhčenou v jemném roztoku se saponátem a ihned se vysuší suchou tkaninou. Nesmí být užíván čisticí krém ani čisticí houbičky, které by povrch mohly poškrábat.

 

Sklo

Skleněné produkty obecně vyžadují jen minimální údržbu. Po použití je otřete vlhkým hadrem z mikrovláken a jemným saponátem. Postavení předmětů na skleněné povrchy, např. květiny v květináči, může způsobit škrábance nebo usazeniny vodního kamene. Usazeniny vodního kamene je možné odstranit slabým octovým roztokem. Posouvání, resp. tlačení věcí s drsnými okraji na skleněném povrchu může způsobit poškrábání, které nelze odstranit.

 

Mramor

Mramor je přírodní, poměrně tvrdý, homogenní a snadno opracovatelný materiál. Je však třeba zabránit přímému kontaktu s abrazivními přípravky a produkty s vysokou kyselostí, a to i přírodními (citron, víno, ...). Vzhledem k poréznosti mramoru je nutno rozlité kapaliny ihned odstranit, aby nedošlo ke vzniku trvalých skvrn. Prach pravidelně otírejte suchým hadříkem. K čištění nebo odstranění rozlitých kapalin použijte vlhký hadřík a přírodní mýdlo. Nepoužívejte mýdlo obsahující saponáty nebo jiné chemikálie. Osušte ihned měkkým čistým hadříkem, aby nedošlo ke vzniku skvrn.

 

Měď / Mosaz

Prach pravidelně otírejte jemným suchým hadříkem. K čištění nebo odstranění skvrn použijte jemný hadřík lehce namočený v jemném prostředku na mytí nádobí. Opatrně osušte suchým bavlněným hadříkem.

 

Plast / Polypropylen

Očištění povrchu se provádí vlhkou čistou tkaninou. V případě potřeby je možné přidat malé množství neutrálního čisticího prostředku (neutrální pH) a povrch ihned vysušit suchou tkaninou. Nesmí být užíván čisticí krém ani čisticí houbičky, které by povrch mohly poškrábat. Nedoporučuje se používat čisticí prostředky obsahující alkohol, kvůli poškození povrchu.

 

Linoleum

Linoleum je vyrobeno kombinací mimo jiné pryskyřice, dřevěné mouky a lněného oleje. Vznikne tak matný vzhled. Očištění povrchu se pravidelně provádí čistou vlhkou tkaninou. Skvrny lze odstranit pomocí jemného roztoku vody se saponátem. Nikdy nesmí být užita suchá nano houbička, měkké mýdlo, mycí soda, louh a prací prášek. Linoleum by se mělo pravidelně ošetřovat leštidlem na linoleum 2x - 3x ročně. 

 

Laminát / nanolaminát

Laminát je částečně vyroben z melaminové pryskyřice, jednoho z nejtvrdších synteticky vyráběných organických materiálů, díky čemuž je povrch vysoce odolný vůči poškrábání a přirozenému opotřebení. Očištění povrchu se pravidelně provádí čistou vlhkou tkaninou. Skvrny lze odstranit pomocí jemného roztoku vody se saponátem. Poté se povrch ihned vysuší. Nikdy nesmí být užita suchá nano houbička. Nesmí být užíván čisticí krém ani čisticí houbičky, které by povrch mohly poškrábat.

Vytvořeno