Milán se v dubnu stane hlavním městem světového designu

Od úterý 4. dubna do neděle 9. dubna se středem pozornosti fanoušků designu, designérů a všech výrobců světových značek stane Milán a výstaviště Fiera, kde proběhne veletrh Salone del mobile.

V roce 1961 se konal historicky první ročník milánského veletrhu s designovým nábytkem, letos Salone del Mobile navlékne na pomyslnou nit již 56. korálek své historie. Během těchto 56 let trvání veletrhu se pouze 15 značek účastnilo každého ročníku, mezi tradičními účastníky je i společnost Flexform, která nebude chybět ani letos. Pro představu významnosti veletrhu Salone del mobile je třeba zmínit několik čísel za loňský rok. Více než 370 000 zájemců z řad prodejců, novinářů, výrobců a pouhých fanoušků navštívilo loňský ročník, který se konal na celkové ploše 207 000 m². Konečný počet vystavujících se zastavil na čísle 2047, akreditovaných novinářů přijelo celkem 5652.

Letošní ročník má podtitul Be the first to see the latest a je rozdělen do pěti samostatných bloků – Salone Internazionale del Mobile, International Furnishing Accesories Exhibiton, Euroluce, WorkPlace 3.0 a Salone Satellite. Salone Internazionale del Mobile je souborem tří tématických výstav Classic, Design a xLux, kde setkají ty největší společnosti s nejznámějšími prodejci. Protože v současném designu jsou právě detaily tím rozdílovým prvkem, je poosmadvacáté součástí Salone del Mobile samostatná přehlídka doplňků. Pro ni je letos vyčleněna plocha 10 000 m², na které se představí 200 vystavujících. Podevětadvacáté je součástí veletrhu i výstava Euroluce věnovaná osvětlení. Na ploše 38 000 m² se představí 450 vystavujících, přičemž celá polovina z nich bude zahraniční. Euroluce nabídne světla pro vnitřní, venkovní i komerční sektor a odpoví na otázky energetické úspornosti v dekorativním i průmyslovém odvětví. WorkPlace 3.0 představí novinky z nejdynamičtějšího sektoru současného nábytkového designu – z kanceláře. Tato oblast se nejrychleji rozvíjí a mění a Salone del Mobile by měl přispět k řešení budoucnosti a nalezení ideálního propojení lidského faktoru a chytrých technologií na pracovišti. Součástí je i přednáška, která se bude tématu obšírněji věnovat. Poslední samostatný blok milánského veletrhu je Salone Satellite, který se věnuje mladým designérům ve věku do 35 let. Mezinárodní porota na konci veletrhu vybere tři nejlepší projekty, které ocení finanční odměnou. Od roku 1998, kdy se Salon Satellite uskutečnil poprvé, se z mnoha tehdy nadějných designérů stala dnešní velká jména designu.

Salone del Mobile představí návštěvníkům novinky hlavně od italských výrobců, na některé z nich se můžete těšit i ve Vinohradském Pavilonu.

Vytvořeno